Το παρακάτω άρθρο, είναι ενός φίλου και φανατικού λάτρη του old school ποδοσφαίρου και οπαδού της ιστορικής Everton, του Roberto Johnny Bresso, ο οποίος μας δίνει με τον δικό του γλαφυρό τρόπο μια μικρή περιγραφή για το σημερινό ποδόσφαιρο με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα της εθνικής Αγγλίας:

Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι σημερινοί ποδοσφαιριστές είναι ότι πιο απομακρυσμένο από τον απλό άνθρωπο, όχι μόνο λόγω του διαφορετικού βιοτικού τους επιπέδου, αλλά κυρίως λόγω της στάσης τους που τους έχει οδηγήσει να ζουν σαν πραγματικοί εξωγήινοι. Άτομα με τα οποία φαίνεται σχεδόν αδύνατο να βρεις κοινό έδαφος στη συζήτηση. Για να μην ακούγομαι σαν τον συνηθισμένο γέρο που νοσταλγεί τις παλιές καλές μέρες, αλλά, μεγαλώνοντας με άλλα είδωλα και άλλους αντιπάλους, τώρα δυσκολεύομαι πολύ να νιώσω Εμπάθεια προς σχεδόν οποιονδήποτε φοράει ποδοσφαιρική φανέλα, είτε φίλος είτε εχθρός, όταν κάποτε ακόμη και οι αντίπαλοι ήταν συχνά απολύτως άξιοι σεβασμού και θαυμασμού.

Αλλά ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς που, όπως είπε ο προπονητής της Ουρουγουάης, Marcelo Bielsa, το αγαπημένο μας άθλημα έχει χάσει αυτό που το έκανε το πιο όμορφο χόμπι στον κόσμο, εξακολουθεί να υπάρχει μια εξαίρεση, “The Last of the Mohicans”, για να αναφέρουμε μόνο την υπέροχη ταινία του Michael Mann με πρωταγωνιστή τον Daniel Day-Lewis: μιλάω για τον Jordan Pickford, τον τερματοφύλακας της Έβερτον και της Αγγλίας. Όπως και να έχει ο τελικός του Euro 2024 κόντρα στην Ισπανία, ο Pickford έχει ήδη επιβεβαιωθεί ως τερματοφύλακας υψηλότερου επιπέδου, σίγουρος ανάμεσα στα δοκάρια, απίστευτα χαρισματικός και έχει επίσης μειώσει σημαντικά τα κενά συγκέντρωσης που χαρακτήριζαν την πρώτη φάση της καριέρας του. Και αν σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα αδύναμα σημεία της εθνικής ομάδας των Τριών Λιονταριών, ήταν σχεδόν πάντα ο τερματοφύλακας, σίγουρα δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι έχουν φτάσει σε δύο συνεχόμενους τελικούς σε τρία χρόνια.

Ο Jordan γεννήθηκε στο Sunderland της βόρειας Αγγλίας το 1994 και μετά από όλη τη διαδικασία στις ομάδες νέων της τοπικής ομάδας, της οποίας είναι φανατικός οπαδός, πήγε δανεικός στα μικρά πρωταθλήματα πριν επιστρέψει στη Sunderland το 2016 και στη συνέχεια να μετακομίσει στην Everton την επόμενη χρονιά, όταν έκανε και το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα, όπου γρήγορα έγινε βασικός. Άνθρωπος, πέρα από ποδοσφαιριστής. Αλλά αυτός είναι ο Jordan ο ποδοσφαιριστής, του οποίου τη βιογραφία μπορείτε να διαβάσετε παντού. Ο άνθρωπος όμως Pickford, είναι αυτός που φοίτησε στο καθολικό σχολείο όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, εκείνη που προτιμά να πηγαίνει σε παμπ με παιδικούς φίλους, παρά σε αποκλειστικά μοντέρνα κλαμπ με άλλους ποδοσφαιριστές με διάφορα εκκεντρικά γούστα. Οικογενειάρχης και παραδοσιακές αξίες, αλλά, ως καλός τερματοφύλακας είναι «τρελός σαν άλογο». Όποτε είναι δυνατόν, ακολουθεί την αγαπημένη του Sunderland στα εκτός έδρας, με τους πιο θερμούς οπαδούς και ως καλός Mackem (το παρατσούκλι με το οποίο είναι γνωστοί οι κάτοικοι της πόλης του) μισεί άγρια ​​τους Geordies (τους κατοίκους και τους οπαδούς του Newcastle) από τους οποίους δέχεται την αντίστοιχη ανταπόδοση. Πριν από μερικά χρόνια, μετά από έναν αγώνα με την Everton στο Newcastle, σκέφτηκε να πάει να μεθύσει με κάποιους παλιούς του φίλους σε μια παμπ που προφανώς κατέληξε σε καυγά.

Παρά τις καλές προτάσεις που δέχεται από τους μεγάλους συλλόγους της Premier League, προτιμά να μείνει στην, δυστυχώς τώρα, μέτρια Everton μου, γιατί τώρα νιώθει σαν στο σπίτι του στο Merseyside . Πάντα διαθέσιμος για να τραβήξει φωτογραφίες, ειδικά με τους νεότερους θαυμαστές, φαίνεται να μην έχει ξεχάσει από πού ήρθε και ότι το να περνάει χρόνο με τους θαυμαστές του δεν του είναι απολύτως ενοχλητικό.

Στο Euro 2024 βλέπουμε ότι καλύτερο έχει το ανθρώπινο και αθλητικό ρεπερτόριό του: πάντα ένα σωρό νεύρα, νιώθει κάθε ματς σαν κανένας άλλος συμπαίκτης του, με τις παράλογες εκφράσεις του να παραμορφώνονται στο πρόσωπο του, έτοιμος στο τέλος του αγώνα να τρέξει ο ίδιος στην κερκίδα, τρελαίνοντας κυριολεκτικά τη μεθοδική γερμανική ασφάλεια. Και μετά τα δεισιδαιμονικά τελετουργικά του πριν από τα πέναλτι, το μπουκάλι με το νερό στο οποίο σημειώνει τα χαρακτηριστικά των αντίπαλων που χτυπούν πέναλτι… εν ολίγοις, ένα μείγμα τάξης και χάους! Και έτσι αγαπητό μου παλιό ποδόσφαιρο, για το μέλλον σου ζητώ μόνο να μου δώσεις περισσότερο Pickford και λιγότερο Mbappé, με τον υποκριτικό φτηνό φιλελεύθερο ηθικισμό του.

μετάφραση από τα ιταλικά Κωνσταντίνος Μποβιάτσος
πηγή: ilprimatonazionale.it

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *