
επιμέλεια κειμένου Ν. Αγαπηνός
Πριν από ογδόντα χρόνια σχεδιάσθηκε η Επιχείρηση Βαλκυρία, η επίθεση στον Χίτλερ που θα μπορούσε να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Μια ομάδα Γερμανών συνωμοτών προσπάθησε να αλλάξει την ιστορία σκοτώνοντας τον Χίτλερ και βάζοντας τέλος στο Εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς. Ήταν η λεγόμενη Επιχείρηση Βαλκυρία, που όμως απέτυχε και επέτρεψε στον αρχηγό του Γ’ Ράιχ να παραμείνει στην εξουσία για άλλους εννέα μήνες, την ίδια ώρα που ο γερμανικός στρατός αγωνιζόταν προκειμένου να αποφύγει την ήττα από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τους Σοβιετικούς .
Η απόπειρα δολοφονίας και η Επιχείρηση Βαλκυρία
Η επίθεση της 20ης Ιουλίου 1944 σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών που ανήκαν στη λαθραία στρατιωτική αντίσταση κατά του καθεστώτος. Ο Χίτλερ βρισκόταν στη «φωλιά του λύκου». Μόνο λίγα άτομα είχαν πρόσβαση στον εσωτερικό κύκλο γύρω από τον Φύρερ και ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ ήταν ένας από τους λίγους που επιτρεπόταν να είναι παρών σε στρατιωτικές συνεδριάσεις.
Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1944, ο φον Στάουφενμπεργκ είχε κληθεί να εκπροσωπήσει τον άμεσο προϊστάμενό του, στρατηγό Φρομ, προκειμένου να αναφέρει τα τμήματα που δημιουργούσε η εδαφική πολιτοφυλακή εν αναμονή της Σοβιετικής επίθεσης και θα έπρεπε να παρουσιάσει την έκθεσή του στον Χίτλερ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνάντησης που είχε μαζί με το γενικό επιτελείο του.
Στην παρέα του συνταγματάρχη ήταν ο υπολοχαγός Werner von Haeften και ο στρατηγός Hellmuth Stieff. Τόσο ο von Stauffenberg όσο και ο von Haeften έφεραν μια βόμβα στις αντίστοιχες τσάντες τους. Κάθε μία από τις δύο συσκευές, που ετοίμασε ο Wessel Freytag von Loringhoven, αποτελούνταν από περίπου ένα κιλό πλαστικού εκρηκτικού, τυλιγμένο σε καφέ χαρτί. Οι βόμβες θα έπρεπε να πυροδοτηθούν από το χρόνο, μέσω ενός πυροκροτητή κατασκευασμένου από ένα λεπτό χάλκινο ελατήριο το οποίο θα διαβρωνόταν προοδευτικά από ένα οξύ.
Γύρω στη 1 μ.μ. οι βόμβες εξερράγησαν και ο φον Στάουφενμπεργκ έφυγε αμέσως, πιστεύοντας ότι η επίθεση είχε πετύχει, αλλά στην πραγματικότητα ο Χίτλερ γλύτωσε μόνο με μια πληγή στο αυτί του.

Καταστολή
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου, ο συνταγματάρχης Claus von Stauffenberg, ο στρατηγός Friedrich Olbricht, ο συνταγματάρχης Albrecht Mertz von Quirnheim και ο υπολοχαγός Werner von Haeften, με εντολή του στρατηγού Fromm, πυροβολήθηκαν στην εσωτερική αυλή του Bendlerblock από ένα απόσπασμα δέκα ανδρών. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Otto Skorzeny έφτασε με μια διμοιρία SS και, αφού απαγόρευσε περαιτέρω εκτελέσεις, συνέλαβε τους υπόλοιπους συνωμότες και τους παρέδωσε στην Γκεστάπο, η οποία ανέλαβε αμέσως δράση για να ανακαλύψει όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το σχέδιο των συνωμοτών
Η επιχείρηση Βαλκυρία είχε στόχο να ανατρέψει την εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση και να παραδοθεί στη Σοβιετική Ένωση και τις συμμαχικές δυνάμεις. Θα είχε δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ειρήνης που θα είχε αποφύγει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους τους επόμενους μήνες, τόσο από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία. Η αποτυχία της συνωμοσίας επέτρεψε στον Χίτλερ να μείνει άλλους εννέα μήνες μέχρι τον τραγικό επίλογο του Απριλίου 1945 στο Βερολίνο. Και η ιστορία δεν άλλαξε.
με πληροφορίες από την SEKOLO d’ Italia και την Giulia Desideri
περισσότερα
Μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, η αυτοκτονία του Ντομινίκ Βενέρ μέσα στη Νοτρ Νταμ
«Ο θάνατος είναι μερικές φορές ένας άλλος τρόπος ύπαρξης» έγραψε κάποτε ο Βενέρ και αυτό θα ήθελε σίγουρα να το...
Η καλύτερη συναυλία Iron Maiden, χωρίς να παίζουν οι ίδιοι!
Όσοι με γνωρίζουν καλά, είναι ενημερωμένοι για την μεγάλη αγάπη που έχω για τους Iron Maiden, οι οποίοι Αποτελούν ένα...
Αυτοεξόριστοι από τον μοντέρνο κόσμο
Ο μοντέρνος άνθρωπος δεν δημιουργεί, πιθηκίζει. Δεν διακινδυνεύει, δειλιάζει. Δεν θυσιάζεται, εξασφαλίζεται. Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με έναν ολοκληρωμένο τύπο ανθρώπου,...
Dio, όταν σίγησε η φωνή του Heavy Metal
Μια φωνή που όμοιά της δεν έχει βγει ποτέ, ειδικά στην Heavy Metal μουσική, «έφυγε» πρόωρα σαν σήμερα, 16 Μαΐου...
«Δε χαλάει…»
Ο ερχομός του Γιαννούλη Χαλεπά είχε κάνει να ξεσηκωθεί ολόκληρη η Αθήνα. Ο κόσμος ήταν περίεργος να δει πώς θα...
Youth Resistance
του Τάσου Σοφούλη Συνήθως ακούμε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή αλλιώς boomers πως η «νεολαία δεν αντιδρά, εμείς ό,...