Ο Julius Evola και ο μαγικός-φανταστικός Μεσαίωνας του Heinrich Himmler

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία, με τον παραπάνω τίτλο. Χάρη στη συμβολή των αδημοσίευτων εγγράφων που διατηρούνται στο Bundesarchiv, τα επίσημα κρατικά αρχεία, του Βερολίνου, αυτό το κείμενο ανασυνθέτει τις σχέσεις που ο Julius Evola δημιούργησε με τις υψηλές ιεραρχίες του Τρίτου Ράιχ, Χένριχ Χίμλερ.

Η πρόθεση του Ιταλού φιλοσόφου ήταν να οικοδομήσει ένα παραδοσιακό-ειδωλολατρικό μέτωπο, το οποίο θα μπορούσε ουσιαστικά να αντιταχθεί στην παρακμή της Δύσης, τον Χριστιανισμό, την πρόοδο των δημοκρατιών και τον ακτιβιστικό μαρξισμό.

Σε σχέση με αυτό την κοσμοθεωρια, ο Evola εντόπισε στα SS, πέρα από την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, τους σπόρους μιας Νέας Τάξης εμπνευσμένης από τις αρχαίες και αριστοκρατικές ιπποτικές φατρίες του Μεσαίωνα. Αυτό το Τάγμα θα έπρεπε, σύμφωνα με την πρόθεσή του, να είχε αποκαταστήσει στην Ευρώπη την αυτοκρατορική της αίγλη, με σύμβολο το μυθικό Graal, μέσα από μια αποφασιστική στρατιωτική και εσωτερική δράση με στόχο τη νίκη του Φωτός επί του Σκότους.

Ο Ρωμαίος φιλόσοφος μπόρεσε έτσι να αντιπαραβάλει τον θετικισμό του Διαφωτισμού, με ένα είδος διονυσιακού ανορθολογισμού, ικανό να μετασχηματίσει τα μυθολογήματα σε “παλλόμενους προσομοιωτές” μιας αντιδραστικής επανάστασης, η οποία πρέπει να είχε την εμφάνισή της, από τη μεταφυσική διάσταση.

Κωνσταντίνος Μποβιάτσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *